Quantcast
Channel: Am citit o carte... » Spiritualitate
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5

… despre cum să ne redescoperim simplitatea

$
0
0

Ernest Bernea - Indemn la simplitateTitlu: Îndemn la simplitate
Autor: Ernest Bernea
Editura: Vremea
Anul apariţiei: 2006
Număr pagini: 112
ISBN: 973-645-211-5 şi 978-973-645-211-6

Cu cât omul şi-a creat mai multe nevoi, semn al unei înalte trepte de civilizaţie, cu atât el a devenit mai puţin stăpân pe sine, cu atât a fost mai puţin liber. Sufletul său, aparent înălţat, devenise lipsit de putere, se subţiase şi se complicase. Cuprinzând ceea ce nu-i era firesc, renunţând la ceea ce îi era esenţial, pentru podoabă, şi-a pierdut adevărata frumuseţe şi tărie.

O carte despre om, despre virtuţile lui, dar şi despre “pasiunile” şi patimile sale. Gândurile alese ale lui Ernest Bernea, cugetările, ideile simple în aparenţă dar profunde în esenţă ale acestuia despre adevăr, dreptate, bunătate, dragoste şi împlinire, au rolul de-a trezi uşor cititorul din nepăsarea şi somnolenţa ce-l învăluie şi îi ascund adevărurile fundamentale ale vieţii. Asemenea Omului Frumos al lui Dan Puric, e o carte despre minunata făptură a lui Dumnezeu, Omul. Are dreptate actorul Dan Puric când îl citează de nenumărate ori pe Ernest Bernea în discursurile sale: gândurile şi idealurile acestora coincid.

Îndemn la simplitate este în esenţă o carte despre oameni, despre ale sale calităţi şi virtuţi sau din contra despre obiceiurile nocive care-i ţin sufletul subjugat: “În genere, omul este înclinat de a fi foarte iertător faţă de sine şi foarte aspru faţă de alţii.[…] Este mai puternic omul care se înfrânează decât acela care, cu toată tăria sa aparentă, se lasă purtat de elementele inferioare ale fiinţei sale morale. Este mai puternic omul care se stăpâneşte pe sine, decât acela care stăpâneşte pe alţii.

Majoritatea calităţilor şi defectelor omeneşti trec prin filtrul vigilent al lui Ernest Bernea. O carte despre trufie şi umilinţă, minciună şi adevăr, judecată şi compasiune sau chiar umor și batjocură. Autorul ne arată în viziunea sa care-i adevăratul sens al încercărilor pe care le are de înfruntat fiecare pe pământ: “Sensul încercărilor vieţii este înnoirea; ele ciocănesc rugina de pe suflet. Încercările grele ce se abat asupră-ne ne descoperă pe noi înşine, cei uitaţi nouă. Aşa pătrunzi înăuntru, în inima ta şi a lumii acesteia, în realitatea ascunsă a Dumnezeului viu.

O carte despre dragoste şi credinţă, milă, bunătate, prietenie şi ospitalitate, o carte despre alesele însuşiri ale omului ce trăieşte în iubirea lui Dumnezeu. Ernest Bernea aruncă “mingi la fileu” pentru multe din lucrurile la care nici nu ne-am fi gândit vreodată, o carte în esenţă despre libertatea cugetului omenesc: “Omul nu este nici diavol, după cum nu este nici înger; căderea sa nu înseamnă definitiva condamnare, aşa după cum ridicarea sa nu înseamnă angelism. Răscrucea în care este aşezat şi drama izvorâtă din această aşezare fac din om chinuita şi frumoasa făptură a lui Dumnezeu.

Plusuri: – o carte sinceră, izvorâtă dintr-un suflet aflat în căutarea adevăratului sens  al existenţei
Recomandări: – celor îndrăgostiţi de frumos şi atenţi la partea spirituală a vieţii
Rating 5/5

Cumpără cartea AICI:

Urmărește-ne pe facebook.com/AmCititOCarte pentru mai multe articole.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5

Latest Images